Σχολή Ιστιοπλοΐας

Στις Ελληνικές θάλασσες η Ιστιοπλοΐα  είναι μια τέχνη που άνθησε και αναπτύχθηκε από πολύ παλιά καθώς  συνειδητοποιήθηκαν   οι  δυνατότητες που παρέχουν οι θαλάσσιοι δρόμοι,  στο εμπόριο, στις μεταφορές ή μετακινήσεις, σε νέες ανακαλύψεις, σε νέες κατακτήσεις.

Η ύπαρξη της τέχνης της ιστιοπλοΐας μπορεί να διαπιστωθεί σχεδόν από την αρχή της γραπτής ιστορίας. Ήδη από το 3300 π.Χ. απεικονίζονται πλωτά μέσα με ιστία σε βράχους στην κοιλάδα του Νείλου. Περίπου το 2000 π.Χ. εισάγεται το μονό κατάρτι στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα και βελτιώνεται το σύστημα πηδαλιουχίας.  Το 1500 π.Χ. εμφανίζονται κρητικά ιστιοφόρα που διακινούσαν εμπορεύματα από και προς την Αίγυπτο.

Η θαλασσινή παράδοση της Ελλάδας, από αρχαιοτάτους χρόνους, είναι ένα γεγονός που διατυπώνεται, τόσο μέσα από τις σελίδες των ιστορικών της, όσο και από τα ευρήματα που έχουν βρεθεί και εκτίθενται σε πολλά Ναυτικά Μουσεία της χώρας μας.  Η ιστιοπλοΐα, χρησιμοποιούταν ουσιαστικά ως μέσο μεταφοράς. Ωστόσο, σε κάποιες αναφορές γίνεται λόγος και για αγώνες ιστιοπλοΐας. Για παράδειγμα, ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει στα «Κορινθιακά», ότι κατά τον 2ον π.Χ. αιώνα στην Ερμιόνη, στο ναό της Αφροδίτης, γίνονταν κολυμβητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες, προς τιμή του Διονύσου Μελαναίγιδος.

Το ιστιοφόρο σκάφος, σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει το περισσότερο αξιόπλοο και ασφαλέστερο σκάφος θαλάσσιας άθλησης  και αναψυχής. Είναι ικανό, να ταξιδεύει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατότητα αυτονομίας από οποιοδήποτε άλλο σκάφος και μπορεί να είναι αύταρκες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η προμήθεια του πληρώματος σε τρόφιμα.

Για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο και να  απολαύσει εκμεταλλευόμενος  τις απεριόριστες δυνατότητες ταξιδιού που του παρέχει το ιστιοπλοϊκό σκάφος, θα πρέπει κατ΄αρχάς να μάθει ιστιοπλοΐα.

Ο Όμιλός μας , πιστός στις αξίες που προσφέρει η Ιστιοπλοΐα ως άθλημα και με εμπειρία 35 χρόνων ως ένα από τα παλαιότερα σωματεία στην Αττική , παρέχει μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης που λειτουργούν όλο το χρόνο και καλύπτουν όλα τα επίπεδα μάθησης, εκπαίδευσης και εξάσκησης.

Η ολοκλήρωση της σχολής θα δώσει την δυνατότητα  σε όποιον θέλει να εξελίξει τις ικανότητες του, να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας αποκτώντας ή ναυλώνοντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, ή να συνεχίσει την εκπαίδευσή του με σκοπό να ασχοληθεί με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας.

Ημερομηνίες Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας για ενήλικες ξεκινούν στις

13/2/19

13/3/19

10/4/19

15/5/19

11/9/19

9/10/19

6/11/19

 Η διάρκεια της σχολής είναι ένας μηνάς και γίνεται  σε οχτώ μαθήματα πρακτικά́ (Σάβ/κα 9:00-15:00) και τέσσερα θεωρητικά (Τετάρτη 19:30-22:30) .

Η βασική́ εκπαίδευση αποτελείτε από τέσσερα θεωρητικά μαθήματα (ονοματολογία, υδροδυναμική & αεροδυναμική, ναυτιλία, Δ.Κ.Α.Σ., αγκυροβολία, ασφάλεια, μετεωρολογία και Α ́ βοήθειες) τα οποία παραδίδονται στην αίθουσα θεωρίας στις εγκαταστάσεις της ναυταθλητικής μαρίνας Καλλιθέας και από οχτώ πρακτικά μαθήματα με το σκάφος της σχολής στα νερά του Σαρωνικού. Μετά το τέλος των μαθημάτων και την επιτυχή αξιολόγηση στις γραπτές και τις πρακτικές εξετάσεις απονέμεται πτυχίο με το οποίο μπορεί κάποιος να κυβερνήσει ή να ναυλώσει ιστιοπλοϊκό σκάφος έως 24μ (80 feet).

Προϋπόθεση είναι οι εκπαιδευόμενοι να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να γνωρίζουν κολύμβηση.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΙΟΠ/ΔΕΗ ή τον διευθυντή και προπονητή της σχολής Στέλιο Νούτσο στο τηλέφωνο 6975 401075.